Zalecenia dla konsumentów w związku z częstymi zapytaniami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności a zakażeniem koronawirusem

Podlaski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Białymstoku
w związku z częstymi zapytaniami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności a zakażeniem koronawirusem informuje w sprawie.

Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, obecnie brak jest dowodów sugerujących przenoszenie SARS-CoV-2 przez żywność.

Niemniej w związku z wprowadzonym na terenie kraju stanem epidemii

zalecam:

  1. rób zakupy spożywcze w sklepie, w którym robiłeś je dotychczas → unikniesz zbędnego przemieszczania się celem odszukania konkretnego produktu,
  2. przygotuj się do zakupów – zrób listę potrzebnych produktów → skrócisz czas przebywania w sklepie,
  3. podczas zakupów korzystaj z wózków sklepowych → winny być dezynfekowane; jeśli masz obawy przetrzyj uchwyt/użyj rękawiczek jednorazowego użytku,
  4. unikaj odwiedzania kilku placówek w poszukiwaniu konkretnego lub tańszego towaru → zmniejszasz ryzyko kontaktu z potencjalnie zakażonymi osobami,
  5. kupuj produkty w szczelnych, nieuszkodzonych opakowaniach.

przypominam:

  1. myj dokładnie ręce (30 sekund z mydłem pod bieżącą wodą, wycieraj w ręcznik papierowy) przede wszystkim:
    • po powrocie do domu,
    • przed jedzeniem,
    • przed rozpoczęciem pracy związanej z przygotowywaniem żywności,
    • natychmiast po pracy np. z surowym mięsem, drobiem, rybami lub jajkami,
    • po kichnięciu, kaszlnięciu czy wytarciu nosa,
    • po kontakcie ze zwierzętami domowymi,
    • po czynnościach porządkowych (w tym wyniesieniu śmieci),
    • po skorzystaniu z toalety,
    • zawsze, gdy widzisz, że są brudne,
  2. rozpakuj zakupy → nie przechowuj towarów w opakowaniach zbiorczych
    (np. pakiet jogurtu, opakowane owoce i warzywa),
  3. umyj dokładnie owoce, warzywa → minimalizujesz ryzyko obecności innych zanieczyszczeń żywności,
  4. zachowaj segregację przechowywania → np. żywność gotowa odrębnie od żywności surowej,
  5. przechowuj żywność w warunkach określonych na etykiecie → unikniesz jej zepsucia,
  6. w lodówce przechowuj żywność w zamkniętych pojemnikach lub całkowicie przykrytą,
  7. nie przepełniaj urządzeń chłodniczych,
  8. utrzymuj w czystości wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością → unikniesz zanieczyszczeń krzyżowych,
  9.  stosuj zasady higienicznego przygotowywania żywności,

! Zapoznaj się z ulotką WHO – „5 kroków do bezpiecznej żywności”

oraz ulotką opracowaną przez WSSE w Białymstoku –  „Zalecenia dla konsumentów”!!

!!!Robiąc zakupy przestrzegaj wszystkich zasad ustalonych  przez Głównego Inspektora Sanitarnego  w związku z sytuacją epidemiologiczną!!!.